Autorami treści kulinarnej publikacji są Mateusz Sikora i Piotr Oleksy - historyk, pracownik Instytutu Wschodniego na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, absolwent świnoujskiego liceum.
- „Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” to nasz kolejny krok w stronę badania i promocji kultury regionu - opowiada Piotr Oleksy. - Zachęcam do zapoznania się z książką, która opowiada o rybaczeniu nad Zalewem Szczecińskim, współpracy polskich osadników z Niemcami, kształtowaniu się kultury regionu, mrożących krew w żyłach sytuacjach (bo Zalew też się gniewa!), a także wielu anegdotach z rybackiej pracy i nie tylko. No, a przede wszystkim, znajdziecie tam piętnaście oryginalnych przepisów kulinarnych, które od dziesięcioleci pielęgnuje się w rybackich domach nad Zalewem.
W roli głównej występują oczywiście ryby, choć między nimi znalazło się miejsce na regionalne wydanie kaczki w słoiku.
Przepisy i gawędy kulinarne, to nie cała treść. Nie brakuje również poruszających historii rybaków i ich rodzin, przyjaciół, znajomych.
Wisienką na torcie, albo raczej cebulką na śledziku tej publikacji są fotografie znad zalewu, których autorem jest Artur Kubasik, świnoujścianin, którego domem obecnie jest Lubin, a on sam pełni tam funkcję sołtysa.
Publikacja jest dostępna dla każdego. W sieci można pobrać z a darmo jej wersję elektroniczną.
„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” jest częścią większego projektu, który nosi nazwę Archipelag Pamięci.
- To szereg inicjatyw, których celem jest badanie i promocja wiedzy o powojennej historii wysp Wolin, Uznam i Karsibór. Zasiedlanie tych ziem po 1945 r. przez polskich osadników było niezwykłym procesem - wyjaśnia Piotr Oleksy. - Zmieniły się nie tylko granice, ale przede wszystkim ludność regionu, ustrój państwowy, kultura i gospodarka. Śmiało można powiedzieć, że z terenów tych zniknęła cała cywilizacja, a na jej miejscu tworzono zupełnie nową wersję polskiego świata.
Innymi realizacjami projektu są gra planszowa ukazująca historię regionu; interaktywny przewodnik, składający się z dziesięciu punktów oraz audioprzewodnik, który umożliwia multimedialne spacery po polskim „Dzikim Zachodzie”.
Wszystkie atrakcje dostępne są za darmo szczegóły na stronie http://archipelag.edu.pl.
A tu link do wspomnianej książki
http://www.centruminicjatyw.org.pl/wp-content/uploads/2017/11/Wyspy_smakow_web-2.pdf
Stellan Skarsgård o filmie Diuna: Część 2
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?